Att det ska finnas någon sorts psykologi involverad när man spelar online kanske låter konstigt. Du ser ju inte personerna, det finns ju inga riktiga tecken och pokerfacet är ju bara en bild. Men psykologi är mer än bara vilka tecken som undermedvetet dyker upp när man spelar mot någon på ett riktigt bord. Det handlar även om beteende och det är något som går att hålla reda på även när man spelar på webben.

Viktigt med ett bra minne

När det gäller online poker psykologi så gäller det att vara observant och framför allt ha ett bra minne. När det gäller minnet så är det bra att komma ihåg att ju mer man spelar, desto lättare blir det att hålla koll på dragen. Tids nog så har du spelat så många olika händer att du börjar se tendenser. Här kommer några hårt förvärvade tips och observationer på olika beteenden och så kallade ”tells” inom online poker psykologi.

Observant på sina medspelare

För att kunna vara observant så gäller det även att veta vad man ska titta efter. Pauser är ett exempel på detta, speciellt när det är ens tur att agera. En lång paus följt av att spelaren checkar betyder oftast att handen är svag eller att oddsen inte är bra. Det är ett tecken på osäkerhet. En lång paus följt av en syning eller höjning betyder att spelaren tror att de har en bättre hand än vad du har.

När man spelar mot skickligare spelare som känner till online poker psykologi så höjs svårighetsgraden ännu mer. Då kan en lång paus följt av en check betyda att motståndaren försöker få dig att tro att handen är sämre än vad den är.

Pokerproffset Dan Harrington myntade uttrycket ”en spelare är inte mer än summan av hans bettingmönster” och det är särskilt sant vid online poker psykologi. Om man kan observera en persons bettingtendenser, till exempel att personen oftast höjer med 3 gånger blinden när de försöker bluffa, så har du en stor fördel mot motståndaren.